metsrk logo

Tampereen metodistiseurakunta

Ihmistä varten

Pastorin Sydämeltä

Pääkirjoituksia Seurakuntalehdestä.

Metodistiset armonvälineet apuna

Liisa

Jonkin ajan kuluttua Kain toi maan hedelmistä uhrilahjan Herralle. Myös Abel toi uhrin. Hänen uhrinsa oli lauman esikoisista ja niiden rasvoista. Herra katsoi hyväksyen Aabelin ja hänen uhrilahjansa puoleen, mutta Kainin ja hänen uhrilahjansa puoleen hän ei katsonut. Silloin Kain vihastui kovin ja hänen kasvonsa synkistyivät.”1. Moos. 4: 3-5

Lue lisää...

Nyt on aika

Liisa

Suosikkini uudemmista joululauluista on Carola Hägvistin laulu Taivas sylissäni. Laulussa Maria hämmästelee sitä, että saako hän todella kantaa itse taivasta sylissään. Vaikka hän ei oikeastaan ymmärrä mitä tapahtuu, hän sisimmässään ymmärtää silti miten suurta lahjaa hän pitelee käsivarsillaan.

Lue lisää...

Lähellä on Herra niitä, joilla on särjetty sydän, ja hän pelastaa ne, joilla on murtunut mieli. Ps. 34:19

jan

Kukaan meistä ei selviä elämästä ilman että meitä särjetään ajoittain. Joudumme luopumaan asioista tai ihmisistä, joista emme tahtoisi luopua. Unelmamme voivat kokea kolahduksia ja sortua. Sairaudet voivat nujertaa ja huolestuttaa. Ihmissuhteet ja epäonnistumiset voivat hajottaa.

Pietari koki kuinka Herra ojensi ja nuhteli häntä. Hän koki kuinka omaan vahvuuteen kiinnittynyt mies tehtiin heikoksi ja hän itki katkerasti kieltäessään Herransa. Apostoli Paavali koki kuinka hänet pysäytettiin Damaskoksen tiellä ja tehtiin sokeaksi ja avuttomaksi. Hän koki myös kuinka häntä pahoinpideltiin, vainottiin ja kivitettiin. Hänet laitettiin vankeuteen. Hän sai pistimen lihaansa häntä rusikoimaan. Mutta Herra sanoi hänelle: "Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa" (2. Kor. 12:9).

Lue lisää...

Eläimet ovat osa Jumalan ihmeellistä luomistyötä

jan

Meidän perheessä on jäsenenä rodultaan venäjänsininen kissa, jonka nimi on Marilyn. Maunilaiseksi me sitä kutsumme. Se on meidän mielestä maailman kiltein ja ihanin kissa. Marilyn on opettanut minulle monia asioita. Yksi on olla murehtimatta. Kissa osaa nauttia yksinkertaisesta elämästään. Se syö, nukkuu ja kaipaa läheisyyttä. Ei mitään murheita ja uni maistuu.

Lue lisää...

Jumala luomassa uutta

janjeromaa

Vuosi lähestyy loppuaan ja ilmassa on monenlaista uutta. Saamme jälleen viettää adventin aikaa ja tietää, että Herran tulo on lähellä. Joulun sanoma rauhasta sopii tälle maailmalle yhä paremmin kaiken levottomuuden aikana. Adventin aika on hyvä mahdollisuus kutsua tuttuja, ystäviä ja sukulaisia kirkkoon laulamaan kauneimpia joululauluja ja kokemaan aitoa perinteistä joulun tunnelmaa.

Lue lisää...

Metodistin merkit

janjeromaa

Metodisti-sana oli alun pitäen 1700-luvulla haukkumanimi uskoville, jotka määrätietoisesti tahtoivat elää uskoansa todeksi. He kokoontuivat säännöllisesti pienryhmään rukoilemaan ja kannustamaan toinen toistaan tekemään uskostaan totta. He vierailivat vankiloissa, auttoivat hädän alaisia, ja kiittivät Jumalaa.

Joskus minulta kysytään, millaisia sääntöjä tai metodeja meillä on? Silloin saan tilaisuuden kertoa mitä metodisti oikein tarkoittaa. Kerron myös mielelläni, etteivät metodistit elä sääntöjen orjuudessa tai lain alla. Kysymyksessä on vapaus Pyhässä Hengessä, jonka Jeesus Kristus antaa.

Lue lisää...

Suuri Godavari

Nellipudin kyla

Junamatka Intiassa Chennaista Rajahmundriin kesti 14 tuntia. Juuri perille saapuessamme ylitimme suuren Godavari­joen. Joki oli todella suuri ja leveä, upea ilmestys. Luin paikallisesta lehdestä, että viikkoa myöhemmin paikalle odotettiin tulevaksi jopa kaksisataatuhatta ihmistä. Oli alkamassa suuri hindujen juhla. Hindulaiset papit lupasivat kaikille Godavari­ joessa tapahtuman aikana kasteen ottaneille ihmisille synnit anteeksi jopa edellisestä elämästä. Heidän mukaan paikalla tuli olemaan myös kolmekymmentätuhatta jumalaa. Poliisilaitos oli varautunut lähettämään paikalle jopa kaksikymmentätuhatta poliisia järjestystä turvaamaan.

Lue lisää...

Vierivät kivet

janjeromaa

Jos Rolling Stones – bändi on ollut toisille ihmisille tärkeä musiikin ja sanoman välittäjä elämän varrella, on kuitenkin olemassa vielä paljon merkityksellisempiä ”vieriviä kiviä”. Näiden kivien sanoma on ajankohtainen aina, mutta varsinkin pääsiäisen tienoilla. Ne kertovat pääsiäisen tapahtumista ja meidän oman sydämemme tilasta suhteessa Jumalaan.

Pitkäperjantai on sanoma Jeesuksen kärsimyksestä syntiemme tähden. Hän tuli taivaasta ihmiseksi ja vapaaehtoisesti syyttömänä tarjoutui kantamaan ihmiskunnan syntien taakan ristin puulle. Hän kuoli puolestamme ja hänet haudattiin kalliohautaan Jerusalemissa. Haudan suulle vieritettiin iso kivi. Tuon kiven oli määrä pitää Jeesus haudassa ja lopettaa liike, joka uhkasi valtaa pitävää uskonnollista ja sotilaallista mahtia. Kuitenkin Herran enkeli puuttui tilanteeseen ja vieritti kiven haudan suulta kolmantena päivänä, sillä Herramme Jeesus herätettiin kuolleista! Magdalan Mariaa ja muita naisia odotti ihmeellinen voiton sanoma. Herra ilmestyi heille ja he lähtivät kertomaan maailmalle sanomaa: Jeesus on noussut kuolleista!

Lue lisää...

Älä pelkää

janjeromaa

”Ja kun te kuulette sotien melskettä ja sanomia sodista, älkää peljästykö.” Mark. 13:7 Älä pelkää – sanoma toistuu Raamatussa useita kertoja. Jumalan lapsia ei ole kutsuttu elämään pelossa, vaan uskossa ja rakkaudessa. Pelko kuitenkin on inhimillistä. Se on joskus aivan normaalia ja ihan tarpeenkin. Pelko varjelee meitä tekemästä tyhmyyksiä. Jumalan pelko puolestaan auttaa meitä varjelemaan itseämme ja suhdettamme Jumalaan, sekä elämään viisaasti. Herran pelko tuo siunauksen elämäämme (Kts. Ps. 110:10–111:3). Ihminen tarvitsee turvaa kasvaakseen ja elääkseen tervettä ja tasapainoista elämää. Perusturva ihmiselle asetetaan jo varhaislapsuudessa vuorovaikutussuhteessa ydinperheessä. Tuskin koskaan tämä suhde on kuitenkaan täydellistä ja siksi monilla ihmisillä perusturvallisuuden tunne on voinut järkkyä enemmän ja vähemmän. Tämä saattaa aiheuttaa monenlaisia ongelmia myös aikuisuudessa. On esimerkiksi vaikeuksia luoda hyviä ihmissuhteita, luottaa toisiin ihmisiin ja voi olla herkkä monenlaisille peloille ja ahdistuksille, jotka ohjaavat elämää ei toivotulla tavalla.

Lue lisää...

SEURAKUNTA TÄYTTÄÄ 120 VUOTTA VUONNA 2015!

janjeromaa

Seurakunnallemme ensi vuosi on juhlavuosi. Seurakunta täyttää huikeat 120 vuotta. Tällä matkalla on koettu monenlaisia vaiheita. Matkaan ovat kuuluneet vaikeat sota-ajat, kastekriisit, erilaiset vaikeudet ja hiljaiset kaudet. Mutta matkaan ovat kuuluneet myös virvoituksen ajat. Seurakunta mm. sai hyvät kirkkotilat ensin Rongankadulta ja sitten nykyiseltä Lapintieltä. On tullut ihmisiä uskoon, ollut Jumalan väkevää kosketusta ja siunausta. Seurakuntamme on saanut kasvaa viimeisen kymmenen vuoden aikana ihmeellisellä tavalla. Olemme saaneet uusia jäseniä ja keskellämme on kasvanut uusia Jumalan palvelijoita. Jumala on ollut armollinen, kasvattanut ja johtanut eteenpäin. Elämä ei ole aina ollut helppoa, mutta Jumala on ollut kanssamme. Jos tahdot tietää lisää, olemme valmistaneet historiastamme seinäkalenterin sanoin ja kuvin ja se on saatavilla kirkolla.

Lue lisää...

Anna Pyhän koskettaa

janjeromaa

Syksy on jo pitkällä ja talvi häämöttää edessä. Vuodenajat Suomessa ovat rikkaus, mutta ne aiheuttavat myös ongelmia. Ainakin lapsiperheissä huomataan, että monet vaatteet ovat jääneet pieneksi ja rahan meno on suuri hommatessa uusia sopivia vaatteita. Lisäksi ilmojen vaihtuessa tulee pulma mitä pukea päälle. Minun poikani ovat vielä syyskuun lopulla hellemielellä. Kouluun lähdettäisiin tutusti t-paita päällä, vaikka mittari aamulla alkaa jo lähentelemään nollaa. Toisaalta keväällä kun ilmat lämpenevät kuljettaisiin pitkälle kesään pitkissä alushousuissa ja pipo päässä. Muutokset ottavat joskus aikaa. Mukavampi olisi käyttää niitä samoja vaatteita, mitä aina on tottunut käyttämään. Lapset eivät aina tunnu välittävän edes siitä, onko päällä puhtaita vai likaisia vaatteita. Jos jostakin vaatteesta pitää, sitä voisi käyttää monta viikkoa putkeen, jolleivat vanhemmat patistaisi vaihtamaan puhdasta ja sopivaa ylle.

Lue lisää...

Syyskausi on alkamassa

janjeromaa

Syyskausi on helteisen heinäkuun jälkeen alkamassa. Kiitos Jumalalle, kirkossamme on myös ollut lämmin tunnelma. Olemme saaneet nauttia lämmön lisäksi kirkkosalin uudistetuista penkeistä, sekä lattiasta puhumattakaan ihmisistä, joita on kesän aikana siunaantunut runsaasti Jumalaa palvomaan. Nyt odotamme, että Jumala uudistaa ja vahvistaa kirkkotilojen lisäksi myös seurakuntaansa, meitä ihmisiä! Kutsun sinua mukaan elo-syyskuun Seurakunta – maailman toivo -opetussarjaan sunnuntaisin. Saamme myös juhlistaa Liekki-iltojen 10-vuotista taivalta. Paljon siunausta ja hyvää olemme saaneet kokea näinä vuosina. Ja mitä me silti menneistä, sillä Jumala luo myös uutta! Uskon, että antoisia Liekki-iltoja on tulossa. Tervetuloa kirkkoon!

Lue lisää...

Jeesus ei vain puhunut

janjeromaa

Saarnamies on onnellisimmillaan silloin, kun hän saa saarnata. Minä olin onnellinen, kun sain mahdollisuuden mennä Intiaan, Nellipudin kylään, jakamaan 250 köyhälle leskelle Sari-asuja ja julistamaan heille evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta. Saarnani ei kyllä ollut kummoinen, mutta saatu Jumalalta juuri paikalla olleita ihmisiä varten. Paras saarna on kuitenkin ehkä sellainen, jossa puheet ovat vaihtuneet tekoihin. Ne teot, joita näin matkallani intialaisten ystäviemme tekevän, ja joita kuulin meidän suomalaisten vuosien varrella tehneen, olivat ihmeellisiä rakkauden tekoja vähä-osaisia ja köyhiä kohtaan. Huomasin myös, että samalla tavalla niin Suomessa kuin Intiassakin pätee sama periaate: jos tahtoo tehdä jotain hyvää ja merkityksellistä, se on aina kuitenkin kovaa työtä. Bethel-Mission toiminnanjohtaja Viji perheineen ja ystävineen uurasti ihmisten auttamiseksi välillä voimiensa rajoilla. Mutta he tekivät työtä suurella sydämellä ja uskolla. Tukemamme työ Intiassa Bethel-Mission kautta, on työtä josta me voimme olla Suomen Metodistikirkossa hyvillä mielin. Voimme olla kiitollisia, että saamme Jumalan armosta olla mukana siinä hyvässä, mitä Jeesus tekee ihmisten keskellä Intiassa.

Lue lisää...

Ovatko lahjasi käytössä?

janjeromaa

 Joulun jälkeen voimme kertoa millaisia joululahjoja saimme. Muistan, että kerran löysin avaamattomia joululahjoja siivouskaappiin piilotettuna seuraavana kesänä! En ollut enää muistanut jouluna, että olin piilottanut lahjoja kaappiin. Siellä ne sitten olivat löytämättöminä, avaamattomina ja käyttämättöminä melko pitkään. Kyllä meillä oli poikani kanssa iloa, kun ne löysimme ja avasimme.

Lue lisää...

Adventin aikaa

janjeromaa

Adventti tarkoittaa Herran tulemisen odotusta. Adventin aika valmistaa meitä Herran syntymäjuhlan, eli joulun odotukseen, sekä Herran toisen tulemuksen odotukseen. Itselleni ovat Luterilaisen kirkon adventtisunnuntait jääneet usein hämärän peittoon, sillä omassa seurakunnassamme emme juurikaan seuraa naapurimme kirkollisen vuoden kalenteria, vaikkakin niissä usein on paljon samaa, kuten kristityille kirkoille kuuluukin olla.

Lue lisää...

Juurtukaamme syvemmin Kristukseen

janjeromaa

Suomen Metodistikirkon vuosikonferenssin teemana tälle vuodelle oli ”Juurru”. Teema kehottaa meitä juurtumaan syvemmin Kristukseen, kuten Raamattu Paavalin sanoin sanoo: Niinkuin te siis olette omaksenne ottaneet Kristuksen Jeesuksen, Herran, niin vaeltakaa hänessä, juurtuneina häneen ja hänessä rakentuen ja uskossa vahvistuen, niinkuin teille on opetettu… (Kol. 2:6-7). Ilman syvää juurtumista Kristukseen meidän hengellinen elämä saattaa olla vielä huojuvaa, ailahtelevaa ja epävarmaa, emmekä kykene kantamaan hedelmää kuten olisi tarkoitus.

Lue lisää...

Veden äärellä

janjeromaa

Veden äärellä

Matkan jatkuessa he tulivat paikkaan, jossa oli vettä. Silloin hoviherra sanoi: "Tässä on vettä. Estääkö mikään kastamasta minua?" 37. [Filippos sanoi hänelle: "Jos koko sydämestäsi uskot, se on mahdollista." Hoviherra vastasi: "Minä uskon, että Jeesus Kristus on Jumalan Poika."]* 38. Hän käski pysäyttää vaunut, ja he molemmat, Filippos ja hoviherra, astuivat veteen, ja Filippos kastoi hänet. Apt.8:36-38

Lue lisää...

Jumala etsii

janjeromaa

Herramme Jeesus antoi opetuslapsilleen tärkeän tehtävän mennä ja tehdä kaikista kansoista hänen opetuslapsiaan. Ja Hän lupasi olla heidän kanssaan aina maailman loppuun asti. Jumala etsii opetuslapsia ja seurakuntia toteuttamaan tätä tehtävää suuren rakkautensa motivoimana. Jumala etsii monenlaisiin tehtäviin ihmisiä. Olisitko sinä yksi heistä?

 

Lue lisää...

Palvelun 10 käskyä

janjeromaa

MUISTATKO KÄSKYT?

Muistatko sinä käskyt? Lähes kaikki suomalaiset ovat oppineet jossain vaiheessa elämäänsä kymmenen käskyä. Olemme opiskelleet niitä koulussa lapsena, rippikouluissa ja leireillä tai seurakunnassa. Kymmenen käskyä ovat kuin moraalinen kansan selkäranka. Ne antavat meille ohjeet ja ihanteet elämäämme.

Lue lisää...

Seurakunnassa tapahtuu uutta

janjeromaa

Hän huolehtii leskien ja orpojen oikeuksista, hän rakastaa muukalaista ja ruokkii ja vaatettaa hänet. 19. Samoin tulee myös teidän rakastaa muukalaista; olettehan itsekin olleet muukalaisina Egyptissä. 5. Moos.10:18–19

Olkaa nurkumatta vieraanvaraisia toinen toisellenne. 10. Palvelkaa kukin toistanne sillä armolahjalla, jonka olette saaneet, Jumalan moninaisen armon hyvinä haltijoina. 1. Piet. 4:9–10

SEURAKUNNASSA TAPAHTUU UUTTA

Jumalan sydämellä Raamatun mukaan ovat orvot, lesket ja muukalaiset. Jumalan sydämellä ovat ihmiset, jotka ovat heikoilla. Jumala kehottaa Raamatun lehdillä meitä huolehtimaan myös muukalaisista ja osoittamaan heille vieraanvaraisuutta. Tämä on mahdollisuus osoittaa heille Jumalan rakkautta.

Lue lisää...